9 filmov, ktoré sa stali predlohou pre úspešné muzikály

Určite ste už počuli o muzikáloch, ktoré sa dočkali svojho filmového spracovania. Ale počuli ste o filmoch, ktoré sa dostali na dosky, čo znamenajú svet?

Pozrite sa s nami na 9 úspešných filmov, z ktorých sa neskôr stali nemenej úspešné divadelné muzikály.


Sunset Boulevard (1950)


Režisér Billy Wilder natočil film o hollywoodskej ľsti a arogancii, ktorý prekračuje snáď všetky hranice. Gloria Swanson si zahrala postavu Normy Desmondovej, bývalej hviezdy nemého filmu, ktorá sa snaží o veľký comeback, s ktorým jej má pomôcť neúspešný scenárista Gillis.

V roku 1993 mala premiéru muzikálová adaptácia tohto filmu v Londýne. Texty napísali Don Black a Christopher Hampton a o hudbu sa postaral Andrew Lloyd Webber. Neskôr sa muzikál dostal tieť na Broadway, kde získal niekoľko cien Tony, z ktorých jednu obdržala tiež herečka Glenn Close za herecké stvárnenie Normy Desmondovej.

Američan v Paríži (1951)


V tomto filmovom muzikáli Vincenta Minneliho s hudbou od Georgea a Ira Gerschwinových, si hlavnú rolu zahral Gene Kelly. Jerry je americkým maliarom žijúcim v Paríži, ktorý sa zamiluje do Francúzky Lise, ktorá je ale zasnúbená s kabaretným spevákom.

Oscarový film slávil veľký úspech a stal sa z neho divadelný muzikál, ktorý mal premiéru v roku 2014 v Paríži a následne v roku 2015 na Brodway, kde získal cenu Tony.

Producenti (1967)


Jedinečná filmová satira od režiséra Mela Brooksa je považovaná za jeden z najvtipnejších filmov všetkých dôb. Hlavé úlohy si tu zahrali Zero Mostel a Gene Wilder. Ich postavy majú dokonalý plán, ako na Broadwayi zarobiť kopu peňazí – účtovným podvodom. Stačaí len prísť s najhoršou divadelnou hrou všetkých dôb.

Kontroverzný film (jedným z problémov bola pieseň „Springtime For Hitler“) bol neskoršie adaptovaný ako veľmi úspešný muzikál. Dokonca inšpiroval aj ďalších tvorcov, ktorí neskôr natočili v roku 2005 novú verziu filmu, kde si hlavnú úlohu zahral Nathan Lane a Matthew Broderick.


Hairspray (1988)


Väčšine z nás sa ako prvý vybaví pod názvom Hairspray film z roku 2007, kde si John Travolta zahral ženskú rolu. Ale pôvodná verzia tohto filmu je z roku 1988 od režiséra Johna Watersa, ktorý zachytáva baltimorskú pop show z roku 1962 – The Corny Collins Show. Tento film je roztomilejší a láskyplnejší, ako všetka ostatná tvorba, na akú sme od tohto režiséra zvyknutí.

Film z 80. rokov tiež inšpiroval svoju vlastnú muzikálovú adaptáciu, ktorá mala premiéru v roku 2002. Marc Shaiman, skladateľ nominovaný na Oscara, sa postaral o hudobnú časť vrátane úvodnej piesne „Good Morning Baltimore“. Muzikál zaznamenal obrovský úspech nielen u divadelných kritikov, ale aj u divákov, čoho je dôkazom aj niekoľko získaných cien.

Aladdin (1992)


Film z roku 1992 od štúdia Disney je jeden z jeho najzábavnejších a najenergických filmov nielen vďaka dychberúcemu prepojeniu ručne kreslenej animácie a špeciálnym efektom. Hlavným dôvodom úspechu tohto filmu je samozrejme populárna hlavná postava – džin, ktorého v originále nahovoril Robin Williams.

Aj tento film sa dočkal svojho divadelného spracovania. Z pôdovného filmu sa v muzikáli objavili tri piesne od skladateľa Alana Menkena. Režisérom tohoto veľmi úspešného broadwayského muzikálu je držiteľ ceny Tony - Casey Nicholaw.


Leví kráľ (1994)


Filmový trhák z roku 1994 od štúdia Disney sa dočkal svojej broadwayskej premiéry v roku 1997. Dychberúce masky a kostými dopĺňali nezameniteľný charakter postáv od Disneyho, medzi ktoré patrí Simba aj Mufasa. Vďaka profesionálnym choreografiám nás tento muzikál v mysli preniesol z divadelnej sály do africkej savany.

S celosvetovými tržbami skoro 8 biliónov amerických dolárov za rok 2017 a tour po Spojenom kráľovstve v roku 2019 sa show stávala stále viac a viac populárnou medzi širokou verejnosťou. Sme si istí, že sám Mufasa by sa na tento úspech díval zo svojho útesu s veľkou pýchou.


Billy Elliot (2000)


Herec Jamie Bell sa cez noc stal hviezdou vďaka svojej roli Billyho Elliota v rovnomennom filme. Ten rozpráva príbeh chlapca, ktorého otec chce mať zo syna poriadneho chlapa a tak ho prihlási na hodiny boxu. Billyho ale viac zaujímajú hodiny baletu vo vedľajšom sále. Vďaka svojmu odhodlaniu Billy čoskoro odhalí svoj talent, je zaradený medzi dievčatá a prihlásený do konkurzu na prestížnu baletnú školu.

Film je ako stvorený pre predlohu divadelného predstavenia. Muzikál Billy Elliot mal svoju premiéru v Londýne v roku 2005 s hudbou skladateľa Eltona Johna a textami od Lee Halla. Za celú dobu trvania muzikálu stvárnilo hlavnú rolu Billyho mnoho hercov, vrátane predstaviteľa spidermana – Toma Hollanda.


Sexi čižmičky (2005)


Herec Chiwetel Ejiofor sa do nášho povedomia dostal predovšetkým vďaka svojej roli Solomona Northupa vo filme 12 rokov otrokom. Predtým si ale zahral výstrednú kabaretnú speváčku Lolu vo filme Sexi čižmičky, s pomocou ktorých sa snažil mladý Charlie zachrániť rodinný podnik – továreň na topánky.

Divadelná premiéra na motívy tohoto filmu sa konala v roku 2012 v Chicagu. Predlohou pre muzikál bola aj kniha, ktorej autorom je Harvey Fierstein. O hudbu sa postarala držiteľka ceny Tony - Cindy Lauper.