Cannes 2020: Discover the movie line-up from this year's cancelled festival

Festival v Cannes sa mal pôvodne konať v máji 2020, ale bol zrušený kvôli pandémii COVID-19. Je to prvý krát od roku 1968, kedy bol priebeh festivalu narušený. (V roku 1968 došlo k narušeniu festivalu študentskými nepokojmi, ktoré v tej dobe vo Francúzsku prebiehali.)

S opustenou promenádou Croissets a červenými kobercami schovanými v skriniach vyzeralo všetko beznádejne. Organizátori festivalu ale uverejnili zoznam filmov, ktoré sa mali postarať, aby bol tento ročník festivalu nezabudnuteľný.  


1.    Duša (réžia: Pete Docter)


Kreatívny riaditeľ Pixaru a režisér snímok V hlave, Pete Docter, sa znovu vydal do ríše animácie. Po tom, čo preskúmal naše emócie sa Oscarový režisér vydáva na prieskum ľudskej duše. Náhle zosnulý jazzový muzikant Joe Gardner sa ocitne v duchovnej oblasti, kde zistí, čo sa deje s dušou, než sa dostane do ľudského tela. Pretože sa jedná o film z produkcie Disney a Pixar, rozhodne môžeme očakávať vyvážený pomer sĺz a smiechu. 

2.    Ammonite (réžia: Frances Lee)


V roku 2017 natočil režisér Francis Lee ohromujúci celovečerný film s názvom Na konci sveta. Film rozpráva o láske medzi farmárom a rumunským imigrantom v anglickom grófstve Yorkshire. Film si zaslúžil niekoľko filmových cien, predovšetkým za veľmi citlivý prístup k tejto kontroverznej téme. Francis Lee tentokrát zostal pri podobnom námete a vo svojom novom filme s názvom Ammonite rozpárva o láske medzi dvoma ženami v 19. storočí. Hlavné role si vo filme zahrali Saoirse Ronan a Kate Winslet. 


3.    Druk (réžia: Thomas Vinterberg)


Dánsky filmový tvorca Thomas Vinterberg, jeden zo zkladateľov hnutia Dogma 95, ktorého filmy Rodinná oslava a Hon si zaslúžili mnoho uznania, sa teraz vracia s filmom Druk rozprávajúceho o skupine stredoškolských učiteľov, ktorí sa snažia zistiť, aký vplyv na ich život bude mať udržiavanie istej hladiny alkoholu v krvi počas celého dňa. Hnutie Dogma 95 uznáva rad prístupov k filmovej tvorbe, ako napríklad žiadne umelé svetlo, zvuk a hudba nesmú byť nahrané oddelene a tiež zakazuje optické efekty a filtre. 


4.    Mangrove/Lovers Rock (réžia: Steve McQueen)


Režisér filmu 12 rokov otrokom sa v roku 2020 znovu vracia na filmové plátna so svojími poslednými Mangrove a Lovers Rock, ktoré sú súčasťou antológie BBC Small Axe, ktorá sa zaoberá rasizmom vo Veľkej Británii. McQueen venoval obidva filmy hnutiu Black Lives a zavraždenému Georgovi Floydovi. "Tieto filmy venujem Georgovi Floydovi a všetkým ostatným čiernym spoluobčanom, ktorí boli zavraždení, videní, či nevidení, pre to, kým sú v USA, Británii či hocikde inde.’ Black lives matter." Vyhlásil Steve McQueen.


5.    The French Dispatch (réžia: Wes Anderson)


Majster výstrednosti Wes Anderson je v Cannes veľkým obľúbencom, zároveň bol v roku 2012 nominovaný na hlavnú cenu – Zlatú palmu za film Až vyjde mesiac. V tomto roku sa znovu pohráva s našimi emóciami vďaka svojej snímke s názvom The French Dispatch. Tento antologický film rozpráva o skupine výbalých amerických novinárov v Paríži. Ako môžeme vidieť v traileri, film sa skladá z čiernobielych a farebnýcj častí nehovoriac o meniacom sa pomere strán s prvotriednym obsadením známych mien ako Bill Murray, Frances McDormand, Timothee Chalamet, Adrien Brody, Tilda Swinton a Benicio del Toro.


6.    Falling (réžia: Viggo Mortensen)


Po filmoch Pán prsteňov, Zelená kniha a Dejiny násilia prichádza Vigo Mortensen so svojím režíjnym debutom s názvom Falling. Mortensen je nielen herec a režisér, ale aj maliak a hudobník a všetky tieto aspekty prenáša do svojho nového filmu o otcovi trpiacim demenciou, ktorý sa presťahuje ku svojmu synovi do Los Angeles. Po boku Vigga Mortensena si vo filme zahrá Lance Henriksen.