Oscars nominations

Nominácie na 95. Oscarom dominoval film Všetko, všade, naraz s celkovo jedenástimi nomináciami.

V boji o najlepší film sa stretnú Avatar, ktorý sa po takmer 13 rokoch dočkal pokračovania, životopisná dráma Stevena Spielberga Fabelmanovci a hudobná dráma Tár, v ktorej exceluje Cate Blanchett, nominovaná na cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Elvis a hviezda filmu Austin Butler, ktorý bojuje o cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, nezostali bez povšimnutia. Musíme spomenúť aj jeden z minuloročných fenoménov Top Gun: Maverick, ktorý zabodoval u kritikov aj divákov, ako aj drámu Duchovia Inisherinu, rozprávajúcu dojímavý a silný príbeh priateľstva na pozadí nádhernej írskej prírody. A nakoniec Trojuholník smútku, brilantná provokatívna satira, ktorá poukazuje na povrchnosť dnešnej spoločnosti.

O najlepšiu hudbu sa uchádzajú filmy Babylon, v ktorom zažiarili Margot Robbie a Brad Pitt, Duchovia Inisherinu, Na západní frontě klid, Všetko, všade, naraz a Fabelmanovci.

Kompletná nominácia na najlepší film: Všetko, všade, naraz, Na západní frontě klid, Fabelmanovci, Tár, Elvis, Top Gun: Maverick, Duchovia Inisherinu, Trojuholník smútku, Women Talking a Avatar: Cesta vody.