SISU

Sisu je nový fínsky film, ktorý robí vo filmovom priemysle vlny a už si získal uznanie kritikov po celom svete. V tomto príspevku vám priblížime v akých lokáciách sa snímka natáčala a čo pre režiséra natáčania znamenalo.

Režisér Jalmari Helander sa na jeseň 2021 vrátil do Laponska, aby tu natočil svoj pripravovaný akčný thriller Sisu. Sisu sa odohráva v roku 1945 a rozpráva príbeh Aatamiho, ktorého hrá Helanderov dlhoročný spolupracovník Jorma Tommila. Keď Aatami, bývalý vojak, objaví pri ceste do mesta v hlbokej fínskej divočine zlato, objavia jeho pokladnicu brutálni nacisti, ktorí sú na misii. Aatami musí vynaložiť nehorázne úsilie, aby získal svoje zlato späť - aj keby to znamenalo zabiť všetkých nacistov do posledného.

Severské lokácie nič neprekoná
Pre scenáristu a režiséra Helandera a producenta Petriho Jokirantu zo spoločnosti Subzero Film Entertainment bolo Laponsko prirodzenou voľbou pre prostredie tundry.

„Natáčali sme v Nuorgame (v Utsjoki) av Kaamanene a Ivalo (v Inari). Z Nuorgamu, hlboko v tundre, sme pre film našli tie najlepšie lokácie. A na opustenom letisku Kaamanen sme mohli natočiť akčné scény s ťažkými vozidlami, ako sú tanky.”

Nuorgam leží v severovýchodnom cípe Utsjoki a je to tak ďaleko na sever, kam až Fínsko siaha. Helander tu našiel takmer všetko, čo potreboval.

Jeseň v Laponsku
Natáčanie filmu Sisu prebiehalo na konci leta, pretože produkcia chcela zachytiť žiarivé farby a náladu jesene v severnom Fínsku.

„Je ťažké byť v Laponsku presne v okamihu, keď príroda hýri jesennými farbami. Toto obdobie obvykle trvá len dva týždne. Mali sme veľké šťastie, že sme boli na severe práve v tú správnu dobu. Farby dodali filmu veľkú produkčnú hodnotu”, hovorí Petri Jokiranta.

Nedostatok stromov a striedanie ročných období sa samozrejme nezaobišlo bez problémov.

“Vietor bol veľmi silný. Ale nakoniec vietor vo filme vyzerá skvele”, zhodujú sa Helander a Jokiranta.

Ďalším hľadiskom, ktoré produkcia brala do úvahy, bola turistická sezóna.

„Boli sme jednou z najväčších produkcií, ktoré kedy v tomto regióne natáčali. Mohli sme sa prispôsobiť nášmu veľkému štábu, pretože sme nakrúcanie o niekoľko týždňov odložili, aby sme sa vyhli turistickej sezóne. Našťastie bolo okno pre natáčanie v Laponsku pre tento film tak akurát. Dúfajme, že v blízkej budúcnosti bude viac možností ubytovania pre veľký štáb”, hovorí Jokiranta.

Jeho rada pre všetky produkcie, ktoré uvažujú o Utsjoki ako o mieste natáčania?

„Buďte v kontakte s miestnymi obyvateľmi. Zaistili sme si povolenie majiteľa pozemku na vykonávanie výbuchov. Priviezli sme si však vlastný popol a iný druh pôdneho materiálu, ktorý sme použili pri explóziách. Tiež sme si u pastierov sobov overili, že natáčanie v oblastiach, kde sa chovajú soby, je v poriadku. V počiatočných fázach si čo najviac zabezpečte ubytovanie. Vyhnite sa turistickým sezónam.”

Jalmari Helander je režisér špecializujúci sa na akčné a žánrové filmy s fínskym nádychom. Už jeho celovečerný debut Vzácny Export (2010), temný a humorný pohľad na obľúbeného Santa Clausa, zaznamenal medzinárodný úspech a získal cenu Variety Piazza Grande v Locarne a ocenenie za najlepší film a réžiu v Sitges. Jeho druhým celovečerným filmom bol akčný dobrodružný príbeh Sejmi prezidenta (2014) so ​​Samuelom L. Jacksonom v hlavnej úlohe.