NOVÝ FANTASY FILM DUNGEONS & DRAGONS V CINEMA CITY!

Placeholder image
Dungeons and Dragons – hry na hrdinov, z ktorých tá najznámejšia sa u nás vžila pod prakticky zľudovelým pojmom „dračiak“, sú jednou z najväčších stálic skupinovej zábavy. U nás existujú české variácie na originálne fantasy, ktoré napríklad vyšli pod názvom Dračí brloh, alebo nedávno ako Jaskyňa a draci. Nadčasovosť dračiaka tkvie okrem iného v jeho variabilite a tiež fakte, že z veľkej časti stavia na fantázii a funkčnom rozprávaní. Kedy teda po tomto populárnom koncepte siahnu filmári bola len otázka času.
Nie je preto divu, že sa táto hra dočkala hneď niekoľkých adaptácií, ktoré však svojimi kvalitami rozhodne nezodpovedali potenciálu. Prvý snímok, ktorý u nás vyšiel práve pod distribučným názvom Dračí brloh uzrel svetlo sveta v roku 2000. Pre našincov buď lákadlom, že sa natáčal prevažne v Čechách (konkrétne v Kutnej Hore a Prahe), a tak aj v obsadení nájdeme vo vedľajších rolách herca. Jednu z najvýraznejších rolí v podobe zlého mága Profiona tu stvárnil Jeremy Irons, ktorý mal rolu prijať z toho dôvodu, že si v Írsku zakúpil hrad Kilcoe a potreboval peniaze na jeho opravu. Dračí brloh sa dlhodobo radí k najhorším filmom všetkých čias. Napriek tomu sa môže jednať o celkom zábavný zážitok.
Dve pokračovania, ktorých už sa ujal iný režisér, sú ale jednoducho len zlé. Teraz sa tak dočkávame štvrtého filmu s názvom Dungeons & Dragons: Česť zlodejov, ktorý podľa všetkého za spomínanú neveselú históriu značky robí hrubú čiaru a servíruje nám poctivú dávku akčnej a farbistej fantasy zábavy, z ktorej by mali byť nadšení všetci fanúšikovia nielen role playing žán. ..
Vstupenky je možné zakúpiť tu.